Het seizoen waarin we ons bevinden heeft een grote invloed op de ingrediënten die we gebruiken in onze maaltijden. Veel mensen realiseren zich echter niet hoe diep de impact van het seizoen kan gaan. Niet alleen beïnvloeden seizoensproducten de smaak van onze gerechten. Verse seizoensgebonden producten kunnen ook een extra twist geven aan het koken van eten en tegelijkertijd bijdragen aan gezonde en duurzame voeding. In dit artikel bespreken we waarom het zo leuk is om eens te proberen koken met seizoensgebonden gerechten.
De smaak van versheid
In de eerste plaats bieden seizoensgebonden ingrediënten een ongeëvenaarde versheid en dit proef je echt terug in de smaak van je gerechten. Zo zijn er veel verschillende soorten groenten en fruit die in bepaalde seizoenen geplukt worden. Een goed voorbeeld hiervan zijn snijbonen in de zomer. Tuinbonen hebben een veel intensere smaak dan hun tegenhangers die buiten het seizoen worden gekweekt. Deze producten behouden hun volledige smaakprofiel. Dit komt doordat ze op hun rijpst worden geoogst en niet lang hoeven te worden vervoerd. Dit geeft echt iets extra’s aan je gerechten.
Gezondheidsvoordelen van seizoensgebonden eten
Seizoensgebonden ingrediënten leveren niet alleen betere smaken. Er komen namelijk ook nog een hoop gezondheidsvoordelen bij kijken. Groenten en fruit bevatten de hoogste concentratie voedingsstoffen op het moment van oogsten. Buiten het seizoen worden ze vaak vroeg geplukt en rijpen ze na tijdens het transport. Vaak zorgt dit voor een aanzienlijk lagere voedingswaarde. Het is dus belangrijk om seizoensgebonden te eten om te profiteren van de voordelen van de vitaminen en mineralen in je voedsel.
Koken in harmonie met de natuur
Het koken met seizoensgebonden ingrediënten betekent ook dat je in harmonie met de natuur leeft. Elk seizoen biedt een unieke reeks producten. Dit zorgt ervoor dat je creativiteit wordt geprikkeld en je wordt aangemoedigd om te experimenteren met nieuwe recepten. Het is een manier om het ritme van de natuur te omarmen en de diversiteit van de seizoenen te waarderen. Je kunt bijvoorbeeld met soepen alle kanten op. Het maken van soep is erg eenvoudig en je kunt er veel verschillende groenten in verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een courgettesoep, tomatensoep of erwtensoep. Met soepverrijkers en bouillon wordt het alleen nog maar makkelijker. Bekijk alle soepen online en ga op zoek naar je favoriete recept van het seizoen.
Duurzaamheid en de kracht van lokaal kopen
Ten slotte kan het kiezen voor seizoensgebonden ingrediënten bijdragen aan duurzaamheid. Deze producten hebben minder energie nodig voor groei en transport. Dit is dus beter voor het milieu. Een veelgemaakte fout is het verwarren van beschikbaarheid met seizoensgebondenheid. Een product is niet per definitie seizoensgebonden als het product het hele jaar in de winkel ligt. Vaak komt het product buiten het seizoen om uit een ander land. Dit is extra vervuilend voor het milieu en vaak komt dit niet van de lokale boer. Het is belangrijk om bewust te zijn van de seizoenskalender en te kiezen voor producten die op dat moment in het seizoen zijn voor de beste kwaliteit en smaak.